Kegunaan Daun Pandan Dalam Masakan / Uses of Pandan Leaf in Cuisine

Sumber Gambar: Wikipedia.Org

Kebiasaanya makanan di Malaysia, tidak kira dari bangsa Melayu, Cina, India atau lain-lain, banyak menggunakan daun pandan sebagai pewarna asli, pewangi beraroma semulajadi atau pun alat bagi dalam masakan. Daun pandan adalah pelbagai guna. Ada juga daun pandan ini digunakan untuk membuat tikar pandan.

Sumber Gambar: Keluarga.My

Daun pandan biasanya diperah/digiling/ditumbuk/dikisar halus bagi mendapatkan air/patinya. Warna hijau itu datang dari klorofil daun sebagai pewarna asli.

Pokok pandan adalah sejenis pokok tropika dan hidup subur di negara Laut Cina Selatan. Berwarna hijau dan mudah tumbuh di atas tanah ataupun didalam pasu. Nama saintifiknya adalah "Pandanus amaryllifolius" dari keluarga "Pandanus".

Di bawah adalah rupa bentuk pokok pandan. Awas! Hanya bahagian daun sahaja yang digunakan! :)

Sumber Gambar: Marsih.Com

Kita mungkin biasa terlihat daun pandan biasa digunakan didalam masakan seperti berikut:
  1. Disimpul di dalam periuk nasi lemak sebagai penyedap makanan
  2. Sebagai alat/bekas/tapak kepada kuih tepung pelita
  3. Pewarna dalam cendol 
  4. Pewangi asli dalam bunga rampai di majlis perkahwinan tradisi melayu
Sumber Gambar: APARASA

Sumber Gambar: Alibaba.Com

Sumber Gambar: Catering Puncak

Sumber Gambar: Keluarga

Apabila anda nampak daun pandan ini didalam masakan/makanan, janganlah dimakan! :D

----------

Usually the food in Malaysia, regardless of the Malay, Chinese, Indian or others, uses many pandan leaves as natural dyes, natural scented perfumes or even tools for cooking. Pandan leaves are all-purpose. There are also pandan leaves used to make pandan mat.

Pandan leaves are usually squeezed / milled / pounded for water / filnely grounded. The green color comes from the leaf chlorophyll as the original dye.

Pandan tree is a kind of tropical tree and lush life in the South China Sea state. Green and easy to grow on the ground or in pots. Its scientific name is "Pandanus amaryllifolius" from the "Pandanus" family.

Below is a look of pandanus. Watch out! Only leaves are used! :)

We may be familiar with pandanus commonly used in dishes as follows:
  1. Assembled in a nasi lemak dish as a food flavor
  2. As a tool / container / site to a light flour lamp
  3. Dye in cendol
  4. Original fragrance in a flower pot at a Malay wedding ceremony
When you see this pandan leaf in the dishes / food, do not eat it! : D

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Jenis Nasi Lemak / Type of Nasi Lemak

Kegunaan Daun Pisang Dalam Masakan / Uses of Banana Leaves In Cuisine