Jenis Nasi Lemak / Type of Nasi Lemak
Di Malaysia, ada pelbagai jenis nasi lemak. Secara umumnya, nasi lemak adalah beras biasa yang dimasak dengan santan kelapa. Ia mesti dihidangkan bersama-sama sambal cili dan juga turut dihidangkan dengan pelbagai lauk sampingan. Secara ringkasnya, ia terbahagi kepada 2 versi sahaja, iaitu:
- Versi ringkas
- Versi pinggan
Sumber Gambar: Alpha
Versi Ringkas
Biasanya, nasi lemak ringkas ini dibungkus dan lebih sesuai untuk dibawa pulang makan dirumah. Ia tidak menjadi yang pelik jika dimakan di meja kedai. Kebiasaanya dibungkus dengan kertas suratkhabar dan plastik/daun pisang. Kandungan paling ringkas adalah seperti dibawah:
- nasi lemak (biasanya 1 skop/cawan)
- sambal (1 atau 2 sudu)
- ikan bilis (1 sudu) - boleh jadi pilihan
- telur rebus (1/4 biji) - boleh jadi pilihan
Sumber Gambar: Malaysia Tatler
Versi Pinggan
Jika makan nasi lemak pinggan, anda boleh mengambil pelbagai jenis lauk pilihan yang disediakan. Ia lebih banyak pilihan. Kebiasanya orang Malaysia akan makan dengan beberapa lauk tambahan seperti dibawah, iaitu:
- telur goreng
- ayam goreng
- paru lembu
- rendang ayam
- sotong kering/kembang
----------
In Malaysia, there are various types of nasi lemak. Generally, nasi lemak is a regular rice cooked with coconut milk. It must be served alongside chilli sambal and also served with various side dishes. In summary, it is divided into 2 versions only, namely:
- Short version
- Plate version
Quick Version
Usually, this nasi lemak is packaged and is better suited for take away. It does not get weird when eaten at a table. Usually wrapped in papers and plastic / banana leaves. The simplest content is as below:
- nasi lemak (usually 1 scope / cup)
- sambal (1 or 2 tablespoons)
- fish (1 tablespoons) - can be an option
- boiled eggs (1/4 portion) - may be an option
Plate Version
If you eat nasi lemak dishes, you can take a variety of prepared dishes. You have more options. The Malaysians will usually eat with some of the following side dishes, namely:
- fried egg
- fried chicken
- cow lung
- chicken rendang
- dry cuttlefish
Ulasan
Catat Ulasan