Kegunaan Daun Pisang Dalam Masakan / Uses of Banana Leaves In Cuisine

Sumber Gambar: Keluarga.My

Kebiasaanya daun pisang banyak digunakan sebagai pewangi beraroma semulajadi atau alat pembungkus bagi dalam masakan. Pokok pisang ini sendiri juga adalah banyak gunanya. Dari daun hinggalah ke batangnya digunakan dalam masakan tradisional. Batang pisang digunakan oleh tok mudim ketika berkhatan suatu ketika dahulu :). Kaum India di Malaysia menggunakan pokok pisang dalam upacara keagamaan.

Sumber Gambar: Haziq Escobar

Daun pisang biasanya digunakan bagi membungkus makanan biasanya untuk dibakar atau dikukus.

Pokok pisang adalah sejenis pokok tropika dan hidup subur di negara Asia Selatan dan Asia Tenggara. Daunya berwarna hijau dan mudah tumbuh di atas tanah. Nama saintifiknya adalah "Musa spp" dari keluarga "Musaceae".

Di bawah adalah rupa bentuk pokok pisang. Hati-hati! Daun pisang perlu dibersihkan terlebih dulu. Kadang-kadang ada ulat bulu/beluncas :)

Sumber Gambar: BIDAYUH AWESOME

Sumber Gambar: Murai Batu

Setengah-setengahnya, daun pisang akan dilayukan dengan melayur daun pisang di atas api yang kecil bagi tujuan melembutkannya.

Sumber Gambar: Marsih.Com

Kita mungkin biasa terlihat daun pisang biasa digunakan di dalam masakan seperti berikut:
  1. Pembungkus nasi lemak
  2. Pembungkus ikan bakar
  3. Pembungkus tempe
  4. Pelapik nasi kandar daun pisang
  5. Pembungkus kuih lopeh
  6. Pembungkus pulut manis/sambal
  7. Pembungkus kuih koci
  8. Pembungkus pulut panggang/udang
  9. Pelapik dalam buluh lemang

Sumber Gambar: Ruled Me

Sumber Gambar: Buro 24/7 Malaysia

Sumber Gambar: Modelindo.net

Sumber Gambar: Satria FU

Sumber Gambar: Lobak Merah

Sumber Gambar: aifa ramli

Sumber Gambar: Pin Angel

Sumber Gambar: Rasa

Sumber Gambar: Diyana AR

Sumber Gambar: SuaraMuhajirin313

Apabila anda nampak daun pisang ini didalam masakan/makanan, janganlah dimakan! :D

----------

Usually banana leaves are widely used as a natural scented perfume or wrapper for cooking. The banana tree itself is also of great use. From leaves to stems used in traditional dishes. Banana stems are used by mudim when circumcision sometime :). Indians in Malaysia use banana trees in religious ceremonies.

Banana leaves are usually used to wrap food normally for baking or steaming.

Bananas are a kind of tropical tree and live in South Asia and Southeast Asia. The leaves are green and is easy to grow on the ground. Its scientific name is "Musa spp" from the family "Musaceae".

Below is a look of a banana tree shape. Be careful! Banana leaves need to be cleaned first. Sometimes there are caterpillars :)

Half the banana leaves will be swayed by swirling banana leaves on a small fire for the purpose of softening them.

We may be familiar with banana leaves commonly used in cooking as follows:
  1. Nasi lemak wrap
  2. Burning fish packaging
  3. Tempe wrap
  4. Banana leaf nasik kandar
  5. Lopeh cake wrap
  6. Pulut manis/sambal wrapper
  7. Kuih koci wrappers
  8. Packaging of grilled / shrimp glutinous rice
  9. A liner in lemang
If you see this banana leaf in the dishes / food, do not eat it! : D

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Jenis Nasi Lemak / Type of Nasi Lemak

Kegunaan Daun Pandan Dalam Masakan / Uses of Pandan Leaf in Cuisine