Kandungan Nasi Lemak / Content of Nasi Lemak

Sumber Gambar: BukuResepi.Com

Di sini, saya bukanlah hendak meyediakan resipi untuk membuat nasi lemak. Sekadar berkongsi berkenaan dengan kandungan yang disediakan semasa penyediaan untuk memasak nasi lemak. Berikut adalah beberapa bahan-bahan yang biasanya digunakan:

Untuk Nasi:
  1. beras
  2. santan 
  3. air
  4. daun pandan
  5. halia
  6. garam

Untuk Sambal:
  1. cili kering
  2. bawang merah
  3. bawang putih
  4. bawang besar
  5. ikan bilis
  6. air asam jawa
  7. belacan
  8. garam 
  9. gula

Untuk Lain-Lain:
  1. ikan bilis goreng
  2. telur rebus
  3. timun
----------

Here I am not preparing a recipe for making nasi lemak. Just sharing with the content provided during the preparation for cooking nasi lemak. Here are some of the commonly used materials:

For Rice:
  1. rice
  2. santan
  3. water
  4. Pandan leaf
  5. ginger
  6. salt

For Sambal:
  1. dried chilli
  2. red onion/small onion
  3. garlic
  4. big onion/holand onion
  5. anchovies
  6. tamarind water
  7. fermented shrimp paste
  8. salt
  9. sugar

For Others:
  1. fried anchovies
  2. boiled eggs
  3. cucumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Jenis Nasi Lemak / Type of Nasi Lemak

Kegunaan Daun Pandan Dalam Masakan / Uses of Pandan Leaf in Cuisine

Kegunaan Daun Pisang Dalam Masakan / Uses of Banana Leaves In Cuisine