Makan Dengan Tangan Kanan / Eat With Right Hand

Sumber Gambar: detikFood

Kebiasaanya orang Islam (Melayu@Cina@India@Lain-lain) di Malaysia akan makan menggunakan tangan kanan (H.R. Muslim:3766). Makanan yang dimakan mestilah yang halal dan baik (Quran 2:168, 2:172-173, 5:88).

Berikut adalah tatacara ringkas mengenai tertib makan:

  1. Basuh tangan sehingga bersih dengan air biasa (gunakan sabun jika perlu). Jika kedua-dua tangan perlu digunakan seperti contoh untuk mengopek kulit udang, maka basuhlah kedua-dua tangan. Keringkan tangan jika perlu.
  2. Ambil mana-mana makanan yang dekat dahulu.(H.R Bukhari:5376, Muslim:2022, Ibnu Majah:3267)
  3. Diucapkan "Bismillah", bagi yang Muslim (H.R. Abu Dawud:3767, At-Tirmizi:1858)
  4. Makan dengan baik.
  5. Diucapkan "Alhamdulillah", bagi yang Muslim (H.R. Muslim:2734)
  6. Basuh tangan sebersih-bersihnya setelah selesai dengan air biasa.


Sumber Gambar: Muslim Familia

Tiada salahnya makan dengan menggunakan sudu atau garfu bagi sebarang makanan Malaysia. Penggunakan sudu dan garfu biasanya adalah kerana:

  1. Makanan berkuah
  2. Tiada tempat basuh tangan disediakan pekedai
  3. Makanan tersebut sememangnya disediakan sudu dan garfu bersama-sama di pinggan atau diatas meja
  4. Dikawasan gerai/kedai tersebut berlaku gangguan bekalan air / bekalan air dipotong sebab tidak membayar bil air :)
----------

Normally Muslims (Malays @ Chinese @ Indian @ Others) in Malaysia will eat right-handed (H.R. Muslim: 3766). The food eaten must be halal and good (Quran 2: 168, 2: 172-173, 5:88).

Here's a brief setting on eating order:
  1. Wash hands thoroughly with regular water (use soap if necessary). If both hands need to be used like an example to remove the shrimp skin, then wash both hands. Dry hands if necessary.
  2. Take any food near the past. (H.R Bukhari: 5376, Muslim: 2022, Ibn Majah: 3267)
  3. Say "Bismillah", for the Muslims (H.R. Abu Dawud: 3767, At-Tirmizi: 1858)
  4. Eat well.
  5. Say "Alhamdulillah", for the Muslims (H.R. Muslim: 2734)
  6. Wash hands thoroughly after finishing with regular water.

There is no harm in eating with a spoon and fork for any Malaysian food. The use of spoons and garages is usually due to:

  1. Gravy food
  2. No handwash was provided by the shopkeeper
  3. The food is always provided with a spoon and fork together on the plate or on the table
  4. At the outlet of the stall / outlet there is a disruption of water supply / water supply due to the non-payment of water bills :)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Jenis Nasi Lemak / Type of Nasi Lemak

Kegunaan Daun Pandan Dalam Masakan / Uses of Pandan Leaf in Cuisine

Kegunaan Daun Pisang Dalam Masakan / Uses of Banana Leaves In Cuisine