Tips Makan Nasi Lemak / Tips for Eating Nasi Lemak

Sumber Gambar: Kuali.Com

Sebelum anda makan apa sahaja jenis nasi lemak, berikut adalah beberapa panduan yang boleh diambil kira. iaitu:
  1. Jika makan dalam pinggan, anda boleh minta nasi lemak tersebut penuh atau separuh. Ikut selera anda. Jangan berlebihan. Anda boleh minta tambahan nasi jika tidak mencukupi. :)
  2. Sambal cili yang disediakan tidak dilabelkan tahap kepedasannya. Maka, anda bolehlah mengasingkan sambal di pinggir pinggan. Ketika makan pula, anda perlu rasa dahulu bagi mendapat tahap kepedasan agar sebelum dicampurkan dengan nasi lemak mengikut tahap daya tahan kepedasan masing-masing. Adakalanya sambal cili tersebut adalah tersangat pedas.
  3. Timun dan kacang goreng adalah pelengkap kepada nasi lemak. Ia mempunyai kelebihan masing-masing. Biasanya, timun dimakan jika berlaku ketidakselesaan apabila pedas melampau bagi mengurangkan pedas.
  4. Bagi orang yang biasa, seluruhnya iaitu nasi, ikan bilis, sambal cili dan telur rebus akan digaulkan bagi mendapatkan rasa yang sedap.
---------

Before you eat any kind of nasi lemak, here are some guidelines that can be taken:
  1. If you eat in a plate, you can ask for a full or partial fat. Follow your taste. Do not overdo it. You can request extra rice if not enough. :)
  2. The prepared chillies sambal are not labeled as spicy. So, you can isolate the chili sambal on the edge of the plate. When eating, you need to taste first to get the level of spice before being mixed with nasi lemak according to their individual endurance level. Sometimes the chilli sambal is very spicy.
  3. Cucumber and fried nuts are complementary to nasi lemak. It has its own advantages. Usually, cucumber is eaten in case of discomfort when spicy is extreme to reduce spicy.
  4. For ordinary people, all of which are rice, anchovies, chilli sambal and boiled eggs will be added to a delicious taste.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Jenis Nasi Lemak / Type of Nasi Lemak

Kegunaan Daun Pandan Dalam Masakan / Uses of Pandan Leaf in Cuisine

Kegunaan Daun Pisang Dalam Masakan / Uses of Banana Leaves In Cuisine